sobota, 6 listopada 2010

dla smakosza - głodomora

Polędwiczka - jedno z cenniejszych gatunków mięsa wieprzowego
można przygotować bardzo pysznie i bardzo szybko.
Polędwiczkę kroimy lekko po skosie w kawałeczki
solimy, pieprzymy, przyozdabiamy listkiem melisy z krzaczka,
i boczkiem (może być szynka o wąskim plastrze) .
Wszystkie składniki sczepiamy ze sobą wykałaczką

i kładziemy na rozgrzanym oleju.

Pieczemy z obydwóch stron.
Polędwiczki są bardzo delikatne więc długo to nie trwa.
Przyrumienione zdejmujemy z patelni,

na którą wrzucamy cebulkę, czosnek i kilka łyżek białego wina.

Kiedy wino wyparuje pozostawiając smaczek wytrawności
wlewamy słodką śmietanę i czekamy aż zawrze smaczny sos.

Następnie wrzucamy do niego polędwiczki i czekamy
aż wszystko wejdzie ze sobą w reakcję.

Polecamy podawać z ziemniaczkami z koperkiem.
W jesienne popołudnia można
więc poczuć trochę wiosennych rewolucji smakowych.

SMACZNEGO ŻYCZY
restauracja "Trafic" :)))