sobota, 20 lutego 2010

sushi czy suszi ?

Sushi wszyscy kojarzą z surową rybą, ale to błędna odpowiedź.
Sushi to potrawa gdzie głównym składnikiem jest ryż zakrapiany octem, solą i cukrem
podawany z różnymi dodatkami:
może być to surowa ryba, owoce morza, warzywa a nawet pieczony kurczak i ser.


By sprawdzić tą opinie w ostatni piątek ekipa chłonna eksperymentów kulinarnych
wybrała się do pewnej nowej restauracji Moshi Moshi Sushi.


Sushi najlepiej smakuje przygotowane na świeżo dlatego cierpliwie
umijaliśmy sobie chwilę degustując herbatę jaśminową i piwo (Saporo i Asahi).
- Do tej pory nie ustalono które z wyżej wymienionych piw jest lepsze.

Po odczekaniu swojego czasu nareszcie na stole zawitało danie:

Zaczynając od góry mamy:
marynowany imbir, to zielone przypominające plastelinę - wasabi,
poniżej maki
5 rodzajów nigiry
(od lewej makrela, tamaga, tuńczyk, maślana, łosoś)
a następnie futomaki, i california roll.


Krótkie przypomnienie jak się używa pałeczek

i do dzieła.

Zdania były podzielone.
Jak widać nie wszystkim sushi przypadło do gustu.