niedziela, 28 sierpnia 2011

kaszubski Chleb

Żeby powstał taki bochen chleba,
trzeba wykonać kilka etapów pracy.

wpierw rozpala się piec,
później czyści:
usuwa popiół, myje.



Następnie wrzucając garść mąki
sprawdza się czy temperatura pieca jest odpowiednia,
jeśli tak, to ...



Wkłada się przygotowane wcześniej bochenki chleba.



Upieczone można zjeść z dobrze uwędzoną kiełbasą,

ze smalcem lub masłem

ale najlepiej smakuje suchy.

Pieczona skórka jest najlepsza.

dożynki w Nadolu


Dożynki - dziękowanie za ukończenie plonów
jak co roku odbywa się w ostatnią niedzielę sierpnia.
Szpiedzy donieśli, że ciekawa impreza odbywa się w Nadolu,
więc Arnoldzików nie mogło tam zabraknąć.


Było masło własnoręcznie robione.


Pszczoły i różne wyroby z miodu:
nalewki, świece, miody, kosmetyki...

Był chleb wypiekany w chlebowym piecu.


Kaszubska kapela śpiewająca disco polo po kaszebsku.

A to nie koniec wrażeń,
bo babcia przeszła się z Aleksem po molo w Nadolu.



Cóż to był za dzień :D
W przyszłym roku na kolejne dożynki zapraszamy!!!